HomeEuropaSeverinine hurmašice

Kako je putopis Istanbul među najčitanijim, vjerujem kako volite i slastice iz Turske. Nismo nabavili recepte s naslovnice, ali ima jedan iz davne Stručno-učiteljske škole – smjer za domaćinstvo, oproban i izvrstan, pogotovo za one koji ne vole  preslatke turske kolače. Severina, vlasnica recepta, nije pjevačica.

Severinine hurmašice

Sastojci:

1 margarin

1/2 kvasca

3 šalice brašna (od 2dl)

3 žlice oštrog brašna ili sitnog griza

5 dag mljevenih oraha + 3 žlice šećera

1 žumanjak + 1 cijelo jaje

Zaljev:

40 dag šećera

10 šalica (za crnu kavu) vode

Priprema tijesta:

Pomiješati brašno i kvasac. Umutiti omekšani margarin. Dodati žumanjak i cijelo jaje i dobro umiješati. Dodati griz (ili oštro brašno). Smjesu dodati u brašno i zamijesiti.

Priprema file:

U posudici umutiti bjelanjak. Dodati mljevene orahe i 3 žlice šećera. Dobije se gusta masa, kojom će se nadjenuti hurmašice.

Izrada:

Podijeliti tijesto na loptice. Formirati hurmašice, unutra stavljati nadjev i ponovo popraviti oblik – spljošteno jaje. Pritisnuti svaku ribežom s onom stranom gdje ribamo limun. Dvostruka svrha – zbog ukrasa i da lakše upije zaljev.

Peći i zaliti toplim zaljevom.


Comments

Severinine hurmašice — No Comments

  1. I mene urmašice sjećaju na djetinjstvo. Moja mama je imala poseban recept za njih, unikatan. Sve prijateljice Bosanke su tražile da im tako pravi. A zamislite, moja mama Dalmatinka.
    Eto ideja šta ću napraviti kad mi idući put Kal bude dolazila.

  2. Mislim da nisam. Ali još uvijek imam recept za predivnu ‘tortu teta Severine’, koju i sad vidim i osjetim joj okus. A bilo je to prije nekih 17 godina.