HomeBerlinCrno bijeli grad – Berlin

” Nakon prolaska kroz Brandenburška vrata, uplovili smo u nekadašnji Zapadni Berlin i to ravno u ogromni Tiergarten. Zelena oaza smještena je usred grada, tik do rijeke Spree. Presijeca je široka višetračna Ulica 17.juna, kao što su mnoge ulice u gradu izuzetno široke, pa su i same trake šire nego smo navikli vidjeti. Sa stazama za bicikle, zelene površine i nogostupe, predstavljaju ogromna prostranstva, pa ni u ludilu ne smijete pomisliti ovo pretrčati, kao kod nas.

Tiergarten u svojih 20 hektara krije mnoge zanimljivosti: prvo što ugledate je   Memorial ruskim vojnicima sa tenkovima i topovima, sve u grandioznim razmjerima kao što su Rusi sve gradili. Ovo bivše kraljevsko lovište u sebi krije dvorac Bellevue, lijepo zdanje koje je jedno vrijeme bilo sjedište Trećeg Rajha. U novije vrijeme tu je sjedište predsjednika države. Zadivljuje Kuća svjetske kulture, arhitektonsko čudo nazvano ‘trudna ostriga’, mjesto gdje se održavaju festivali, izložbe, koncerti … Odmah do nje je Carillon, čudna glomazna naprava za sviranje, najveća u Europi,  sa svojih 68 zvona ukupne težine 48 tona. U kabini na sredini sjedi zvonar koji svira rukama i nogama na žezlo i pedale ovog instrumenta. Njegovi nastupi su samo u određenim prigodama, nažalost mi ga nismo uspjeli slušati. Ali naprava djeluje čudno i dojmljivo …”

BERLIN – II dio


Comments

Crno bijeli grad – Berlin — No Comments

  1. @sava nas je navikla pisati lepršavim stilom, punim ushićenja, istinski tražeći na svakom opisanom mjestu nešto što bi privuklo njenu pažnju. Kao vjerni obožavatelj, ali i žestoki kritičar, pitala sam je jednom prilikom ima li ikad negativne reakcije na putovanje,na mjesta koja je obišla ? Odgovorila mi je kako se trudi iz svakog obilaska izvući maksimum, ne voli pisati o lošim stvarima. E sad me stvarno oduševila jednim sasvim drugim pristupom. Prenijela si na mene svu “težinu” osjećaja iz Berlina, strah i divljenje. I prvi dio Berlina, a i ovaj je napisan tim drugim, kritičnim okom. Meni se sviđa, jer sam veoma realna osoba, a ovo je realističan putopis.

    • Draga @slakal, hvala na iskrenom komentaru. I pored najbolje volje, Berlin nisam mogla vidjeti kroz ružičaste naočale, nego upravo u bojama iz naslova. Nažalost, tragovi nasilja, rata, na mene prejako djeluju, valjda zbog osobnih iskustava, pa to daje najjači pečat viđenom.

  2. ‘Vrazje brdo’ mi je veoma interesantan detalj, autorica ga je vjesto ukomponirala u svoj dozivljaj… na temeljima proslosti, pa kako god ona ruzna bila, Berlin gradi svoju buducnost. Odlicno napisano!